Biserica de lemn "Intrarea Maicii Domnului în Biserică"


Categorie: Biserici de lemn
Perioada: 1720
Importanta: A
Cod LMI: MM-II-m-A-04517
Adresa: Cimitirul de pe dealul Jbir
Localitate: sat BÂRSANA; comuna BÂRSANA
Judet: Maramures
Regiune: Maramures

Imagini

Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn Biserica de lemn

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 02-Aug-2009

Biserica de lemn "Intrarea Maicii Domnului in Biserica" a fost construita in 1720 pe domeniile Dragosestilor - voievozi ai Maramuresului, nepoti ai lui Dragos Voda.
A fost asezamant monahal cu hramul "Sf. Nicolae" si in 1738 resedinta ultimului episcop ortodox, Gavril Stefanca. Vechiul lacas a functionat si ca scoala pentru preotii satelor din zona. De aici se procurau si carti de cult romanesti, tiparite si aduse din Moldova si Tara Romaneasca.
Manastirea a fost desfiintata in 1791, cand statul austriac i-a confiscat averea si a predat-o manastirii Cernok, de langa Munkaci, iar ultimii calugari s-au retras la manastirea Neamt.
In 1806 biserica a fost mutata de credinciosii din Barsana, in cimitirul satului, in dreapta raului Iza.
In 1993, PS Justinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului a construit aici un nou asezamant monahal, cu mesteri numai din Barsana, sub indrumarea arhitectului Cordos Dorel.
Ansamblul manastirii Barsana, cu obste de maici, cuprinde poarta maramuresana, turnul-clopotnita, biserica noua, inalta de 57 m si cu laturile de 12 x 12,20 m, altarul de vara, casa cu chilii si paraclis, atelierele si muzeul.
(dupa "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie - Editura Nemira, Bucuresti 2000)